Primer gest judicial indiciari de la resolució que pot tindre als tribunals el conflicte sobre la retirada del monument franquista del riu a Tortosa, tot i que encara anirà per a llarg. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha desestimat dos recursos promoguts per les entitats d’extrema dreta Asociación Reivindicativa de la Memoria Histórica Raíces i l’Asociación Cultural Despierta España contra la descatalogació del monument. El novembre de 2020 la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre va aprovar definitivament la modificació del planejament urbanístic de Tortosa, que determinava que el monument dixava de ser un bé patrimonial protegit. Les dos entitats van recórrer contra esta decisió al·legant arbitrarietat i frau de llei perquè, entre altres, consideraven que faltaven informes patrimonials, ambientals i econòmics, arguments jurídics que majoritàriament compartia també el col·lectiu tortosí per la reinterpretació del monument, Corembe, i que el TSJC ha rebutjat. La resolució judicial defensa que en l’únic lloc on apareixia com a element patrimonial el monument era al catàleg del POUM de Tortosa i que, per tant, el POUM era el lloc adequat per a descatalogar-lo. La sentència, però, no és definitiva, i de fet l’advocat de Corembe, Alejandro Hernández, ha presentat un recurs al Tribunal Suprem en considerar que el TSJC no ha avaluat els informes presentats per les entitats recurrents sobre el valor arquitectònic i artístic del monòlit.
El front judicial contra la retirada, que inclou Corembe encara que és una entitat més transversal des del punt de vista ideològic, constava d’un triple recurs: contra la descatalogació, contra la llicència d’obra atorgada per l’Ajuntament i contra la competència de la Generalitat per a retirar el monument.
La jutgessa de Tarragona que l’estiu del 2021 va suspendre cautelarment les obres de retirada del monument executades per la Generalitat, va dixar clar que no iniciaria el procediment per a dirimir si la Generalitat pot o no retirar el monument franquista del riu a Tortosa fins que el TSJC es pronunciés sobre el recurs contra la descatalogació. Ara, l’alt tribunal català ja ho ha fet, però Alejandro Hernández recorda que la sentència no és ferma i que, per tant, s’hauria d’esgotar primer la via contra la descatalogació. Fonts de Corembe han reconegut que malgrat que esta primera sentència no afavorix els seus interessos, mantindran l’estratègia judicial fins al final.
La comissió per la retirada ho celebra
En canvi, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa han celebrat la doble sentència del TSJC i l’han interpretat com una primera victòria: “Les sentències evidencien que la descatalogació es va fer de manera correcta i oportuna”, celebra l’entitat, que entén que “ara el jutjat de Tarragona, passats quasi quatre anys des de l’adopció de les mesures cautelars que van acordar aturar l’inici de la retirada del monument, hauria de resoldre de manera immediata sobre el fons de la qüestió a fi i efecte de continuar amb la retirada”. La Comissió creu que “la retirada està cada vegada més a prop” i demana a l’Ajuntament de Tortosa i al Govern de la Generalitat “que facen seguiment dels diferents recursos presentats”. A més a més, confia que la propera Llei de memòria democràtica de Catalunya, en un calaix des de fa anys, “siga clara i explícita pel que fa a la retirada del monument franquista que tenim encara a Tortosa”.